lørdag 29. desember 2012

Jula 2012 i bilder

Ord blir bare bokstaver på rad med så vakkert skue at en må klype seg i armen, gang på gang...

Ved Ringkollen julaften

Ved Ringkollen julaften

1. juledag: Et sted mellom Vassendvika-Løvlia
3. juledag: Prøvde meg oppover retning Spåtind, men ble stoppa av vinden
De ti bud til bords
 
2. juledag. Synnfjell. Traff på to unge menn som hadde gått fra Rjukan, her er de på vei mot Kittilbu

 
Blåtimen i Torpa
2. juledag. Synnfjell. Det er ikke bare religion man kan bli religiøs av.
4. juledag. Synnfjell. Sol og enn så lenge vindstille. 

 

 



søndag 23. desember 2012

Lille julaften på store Krokskogen

Ååå, jeg tok mange bilder av ufattelig vakre motiver på turen Skansebakken-Skamrek i dag! Men ingen av dem ble lagra på mobilen. Godt jeg har god visuell hukommelse, og mange bilder fra  tidligere turer samme sted, for dette er en av markas indrefileter jeg liker aller best. Både fordi det bare er oppoverbakker (den ene veien, naturlig nok), og fordi det er så vakkert at jeg må klype meg i skijakka. Hver gang.
Dovregubbens port viste seg igjen som den gjorde 10. januar 2010. Derfor bruker jeg like godt dette bildet, som taler også for dagens tur og samme trase (trekk fra sola):

Ved Skamrek traff jeg på en eldre mann som også snudde der. Vi var helt enige om at den vakreste traseen tilbake var samme veien som vi hadde kommet.  Forbi Oppkuvvann. Lysedammene osv, Og dessuten ser man jo ikke det samme når man går motsatt vei. Som jeg skulle sagt det selv. Men så er jo også jeg ganske gammel.

Det skjer noe med landskapet straks man entrer området innenfor skiltet "landskapsvernområde", og det er neppe tilfedig. Det er virkelig som å komme inn i en ny skog med trolsk lys og stemning, og for hver ny utsikt for øyet går det et gisp gjennom gleden.

Det er ikke vanskelig å forså at Krokskogen kalles for eventyrskogen, og at flere diktere, forfattere og malere har blitt grepet av det de så. Peder Christian Asbjørnsen, Johan Sebastian Welhaven, den danske dikter Adam Oehlenslager , Bernard Herre, og sogar Aasmund Olavson Vinje. Med flere.

God jul!
Turen tibake, fra samme trase 11.desember 2011. Soria Moria?







søndag 16. desember 2012

Jakten på snøværet

Mellom dag og kveld, ved 15.15 -tida.
Meteorologene meldte om regn søndag, og det hadde jeg lite lyst å våkne opp til.
Pakka sekken lørdag ettermiddag med Torosuppe, brød og pålegg, med sikte mot nord i det nære østlandsområdet,  langt inni skauen.

Det hadde snødd mye i løpet av siste døgnet, og mere skulle komme.  Det er ikke alltid man kan gå på ski fra veien ved Stryken stasjon, men denne  dagen var det supre forhold uten snev av grus.
Blå extra under skia, blå time i lufta.
Natt til søndag snødde det enda mer, og om jeg gikk med snø til knes opp blåstien lørdag, så gikk jeg med snø til låra på vei ned søndag. Men hva gjorde vel det når det venta skiløyper lenger ned.


Vakker utsikt
 
Ca -5 ute. Innetemperaturen var om lag den samme ved ankomst, men det hører med når 27 kvm lykke skal inntas til fulle et vinterdøgn. Ull og dun gjør nytta si, med kokekaffe attåt.

Og i Oslo by regna det...




søndag 9. desember 2012

Kaldt ute, kaldt inne

Det er kaldere på øra enn om vinteren. Eller er det omvendt?
Og så måtte det tas familiebilde

Kaldt var det denne helga, både i seg sjøl, på øra, og andre ekstremiteter. Inne og ute.  
Da innetemperaturen ikke ville rikke seg over 11 grader var det bare trå i gang juleverkstedet med morakniv, bengalakk og bomull, for å holde varmen.


Eller slenge skinnelangs...
På vei opp til Synnfjell lørdag galopperte gradene på termometeret hastig retning nedover og nådde bånn på 28 minus. Full utrustning ble beordret. Dvs varmeputer i skistøvlene og Finlandshette over lue og to buffer, ullmamelukk og votter. Og sekk med ekstra tøy. Dog var det ikke mer enn 13 minus da jeg begynte å gå, og aldri hadde jeg det så varmt i løpet av helga som underveis til Lenningen. På veien tilbake traff skia på en stein og i virvaret for å holde meg på beina fikk jeg den ene staven opp i øyet. Det gikk bra med øyet, men synet forsvant med linsa. Flaks at jeg denne ene gangen hadde lagt et par briller i bilen. Det pleier jeg aldri å gjøre.
Søndag var det gråvær og snø i lufta, så turen opp på fjellet ble avlyst, men på veien hjem tok jeg en avstikker til Svartbekken og fikk en nydelig tur på nysnø i skumringen:

Blåtimen melder sin ankomst ved 15.30-tiden. Ved bommen på Svartbekken.





lørdag 1. desember 2012

En dagens

Fine forhold Svartbekken - Tverrsjøstallen i dag. Skjønt ingen skiløype de siste par kilometerne. Litt skrint med snø i enkelte nedoverbakker. Obs for grus!
Om lag 8-10 kalde grader.
Dårlig feste og dårlig glid. Passa meg bra, for det skulle være en rolig treningstur i dag. Da ble det også rom til en toddy på Rajebråthytta. Smakte fortreffelig i kulde og sol.

Til et pussig fenomen: Det er alltid flere biler på utfartsparkeringene enn det er skiløpere i løypene.   Ikke mange traseer å gå i dag, og ikke plass til så mange i den vesle hytta, så hvor blir de av?  Men helt greit.


Deretter ble det en skikkelig langtur på kjøkkenet. Grøt og 2. gangs pepperkaker er bakt, og det er vel ingen vits i å sette på lokket en gang. Verdens beste egenbakte pepperkaker.  Smaker best før og etter jul.

søndag 25. november 2012

Over skyene

Tjukk skodde og grønt gras dominerte i bygd og by.
Over skyene, der var det liv laga. Ikke bare var himmelen blå, men snø  har falt over snø, så skispora lå pent på plass i skinnegangen.
- 4 grader lørdag ved turstart, -14 grader søndag ved turstart.


 
Synnfjell 24. og 25. november 2012
 

søndag 4. november 2012

Skisesongen 2012-2013 er i gang!

Ikke siden 2009 har jeg sesongdebutert på ski så tidlig. Det var samme sted som nå; På Synnfjell - Området mellom Etnedal og Valdres.  Her er det aldri folksomt, alltid nypreppa løyper og alltid vær, som ofte skifter med få meters mellomrom. Løypetraseen følger sommerbomveien mellom Torpa - Fagernes og mellom Lillehammer/Gausdal - Fagernes, storbyene i Oppland.

Denne helga var det mildt mens jeg hadde forberedt meg på minus 15 kalde grader. Nytta ikke med Blå ekstra på minus 1 føre gitt. Null feste, men desto bedre armtrening. Dag 2 ble derfor i sin helhet via skøyteski, og hei hvor det gikk, både ned, opp og bortetter!
Det er billig rus, uten andre bivirkninger dagen derpå enn gangsperre.

Jeg har lurt på hvorfor man sier "skitur" når det heter "skiløper".
Nydelige løyper, lite folk, masse snø - Skisesongen er i gang!


søndag 23. september 2012

Ti for Grete 2012

Synes ikke det er lenge siden jeg løp 10 for Grete, men det er vel fordi man blir eldre at et år føles som mindre enn 365 dager.  Målet i årets løp var å passere målstreken på 39.10, og å forsvare klasseseieren i klassen K40-44. Siste milløp var Sentrumsløpet i år og etter Holmenkollstafetten med Norabakken har  det vært akillesbetennelse og lårstrekk på menyen. Intervalløktene har allikevel gått (løpt) som hakka møkk fra seinsommeren av, og jeg mente at persen fra 2011 på 39.17 kunne ryke på en god dag.


I midten på bildet med blå tape på låret. Uvisst om tapens betydning for resultatet.
Har begynt å løfte beina gitt.
Det ble en moderat start med 4 minutter på første kilometeren, tross en super startposisjon og lite krefter brukt på å komme seg fram. Men det måtte gå fortere. Så ikke mye på klokka underveis, men ved 9 km tok jeg en titt og forsøkte finregne mens jeg "forserte" bakken forbi Stortinget. Tempoet kunne ikke økes nå kjente jeg, for da kunne det gå riktig galt, i den ene eller andre enden.

Klarte ikke få opp farta siste kilometereren, og uansett kunne jeg ikke tatt inn de 16 sekundene som skulle mangle på å nå målet. Sluttiden 39.26 er absolutt godkjent og det ble klasseseier igjen. Ingen vondter underveis, og fin flyt. Takk til gode venner for kjærkomne heiraop siste halvdel.  Hytteplanmila neste!

Slik føltes det i Ti for Grete i 2011: http://mbskauerud.blogspot.no/2011/09/ti-for-grete-hilsen-keyserlkka.html

tirsdag 29. mai 2012

Lys i mørket

Noen ganger blir det som i utgangspunktet er minst spenstig det mest magiske.
Her takket være kontrastene mellom en mørk kjeller og et innpåslitent sollys som krabba inn vinduet med hele seg, en gylden formiddag i mai.

Co-starring: Norgesglass med syltetøy fra forrige årtusen, ei tom vannsisterne, et slitent pilspill, m.fl.


onsdag 23. mai 2012

Kultivering


O. Bakkens redskap gjør fremdeles nytta si
Første grønnsaksfrø for sesongen er sådd i friluft. Det høres voldsomt ut, men vi snakker i denne omgang om litt gressløk og reddiker. "Fem om dagen" har ikke fått fotfeste her i gården. Godt hell med solbæra i fjor, så buskmengden er dobla. Solbær er godt!

Så enkel er den beste sommerfredagskveld: Rødvin fra kjøkkenglass og utsikt til verden


Du ska itte trø i graset.

Spede spira lyt få stå.

Mållaust liv har og e mening

du lyt sjå og tenkja på.

På Guds jord og i hass hage

er du sjøl et lite strå.

(Einar Skjæråsen)


mandag 14. mai 2012

Vår, tra la la vår...

Ja så har det blitt vår
Så har det blitt vår i år
Og våren den er en klisjé
Den er en klisjé men hva gjør vel det


                                                                   Vår tra la la


(de Lillos:Vår)




søndag 6. mai 2012

Hybridsesong

Jeg var på sykkeltur...
Men Holmenkollmarsjtraseen hadde glemt å skru på varmekablene. 
Langs Fortjern, mellom Kikut og Gørja. Blå swix-føre

torsdag 26. april 2012

Keyserløkka skyline

Keyserløkka skyline
Færre ligger over
noen stabilt på sideleiet
byen under

søndag 18. mars 2012

Sesongens siste - i lavlandet?

Med unntak av et par -tre steder der underlaget ikke egna seg for ski, var det flotte forhold i Holmenkollmarsjtraseen fra Hakadal til Kikut i dag. Siste helg med åpen Gørjahytta, og antakelig siste lavlandsskitur. Det blir i så fall rekordtidlig så lenge jeg har ført historisk skistatistikk.
Datoer for siste skitur (skal i sannhet sies at tre av disse er fra høyereliggende strøk):
2007/2008: 7. april
2008/2009: 11. april
2009/2010: 10. april
2010/2011: 2.april
2011/2012: 18. mars?


Det var mer slik...

...enn sånn

tirsdag 28. februar 2012

Landet der trikkespor tar deg til toppen av fjellet

Suverene forhold mot toppen av Spåtind
På vei ned ble det trengsel i skiløypa. Reine spor for penga

søndag 19. februar 2012

En vinter går mot vår

...Men skispora består. Enn så lenge.
Det våres i sentrumsnære strøk, men vinteren holder heldigvis godt stand kun 15 minutters togtur unna.
Spora går til Leveringsvika. Katnosdammen i enden.

mandag 13. februar 2012

Dobbeltspor på Synnfjellet

Mens 4713 stykker gikk i to til firesporskø 56 km gjennom Krokskogen og Nordmarka i Holmenkollmarsjen, med dyr startkontingent,  fikk jeg ferske dobbeltspor på Synnfjellet for meg selv, gratis.
Ti blå grader, vindstille og gløtt av sol. Vakrere kan det ikke bli.

tirsdag 7. februar 2012

Hei Hadeland!

Et lite stykke att og fram på Lygna-Gjøviktraseen en kald og fin februarlørdag.
Lurer på hvor alle folka var. Det var flere ved pumpene og inne på bensinstasjonen enn ute i løypene.
Jeg klagde ikke med denne utsikten gjennom finlandshetta:
Gjøvik - je kjæm!

(Så en liten tur mot Oksbakken på Totenåsen)

mandag 30. januar 2012

28.01.12. - Tallet er 42

Trenger ingen ord.


Totenåsen


søndag 22. januar 2012

I dag krysser skispor verden...

Det er rørende når Gjøvikbanen er fylt av ski, staver, skijakker, anorakker og sure skistøvler på Osloborgere med søvn i ansiktet og uryddig hårsveis.
Så velter de av toget på Movatn og Stryken, mens de andre stasjonene står så aleine. Det burde det ikke være noen grunn til. Snippen, Hakadal, Harestua og Grua er også fine utfartssteder som togskiløper.
Konduktørene på Gjøvikbanen burde få publikumsprisen. De er triveligheten sjøl.
Ca 10 skiløpere traff jeg mellom Grua og Fløyta (mellom Holmetjern og Tømte) på en søndag med perfekte forhold.
Mellom Mantjern og Stålmyra
Alle scooterløypene var jomfruelig kjørt opp, og i bakkene ned fra Daltjuvmana var lykken fullendt.
Scooterløypa til Grimsvann

fredag 6. januar 2012

Skisjuk

Fram med smørejern og sandpapir en sein nattetime, for ingen tid å miste neste morgen. Nå skulle penskia til pers for å gjøres klar til  sesongens jomfrutur.
Telefonkatalogene (kan du huske dem?) fungerer fint som smørestativ, med flere sesongers glider på forsiden. Kjøkkengolvet blir preparert for all slags føre før skisesongen er over. Men det ofrer jeg gladelig for å oppleve dette på gode ski, med feste og super glid: 


Jeg står og skinner for meg selv, og de som er til stede...

mandag 2. januar 2012

Ny måne - nytt år

På vei inn i det nye året, med en utsikt som tok fra meg munn og mæle.
Godt nytt år! -  Hilste en måne i ny, gjennom rimkledde grantrær. 


Dagen etter var jeg på rett spor i snøen.
Og så flaks at løypemaskina kom forbi da gitt.

My way, 1. nyttårsdag