Jeg hadde sett kartet over løypa men jeg var allikevel spent på hvordan traséen ville virke i løpende tilstand. Det viste seg å være en nokså rask løype, med færre oppoverbakker og svinger enn Sentrumsløpet.
Foto:Adelheid Huuse (http://futtnfart.blogspot.com/) |
Noen kommentarer om arrangementet, med mere...
Atkomsten/ferdselsårene mellom starten og festningsområdet, der man bla. la fra seg bagasjen, var kronglete og ikke intuitiv. De portene man normalt ville gått ut fra, for å gå korteste strekning fra festningsområdet til starten i Kongens gate, var stengt av for folk, så man måtte gå rundt. Dette stressa i hvert fall meg ganske mye, og jeg kom fram til startfeltet kun 10 min før start (mot anbefalt 20 min, og som jeg i utgangspunktet hadde god tid til).
Oslo har fremdeles mye å gå på for å mobilisere publikum til gateløp, selv om det var betydelig bedre i år enn i fjor. Det kan også skyldes at løypa er lagt i mer sentrumsnære områder, og ikke ut på en industriell halvøy, for eksempel. Med start kl 9.45 på tikilometern kan jeg imidlertid forstå at det ikke er mengder med skuleystne ute og rusler. Det var nok for de spesielt interesserte.
I fjor fikk damene rosa t-skjorter og herrene blå. Jeg spurte om å få en blå i fjor, men de fantes da bare i større størrelser enn de som passet meg (altså kun herretilpasset). Det var også herrer som ville ha rosa, men fikk til svar at de rosa var til damene. I år fikk damene lilla og herrene oransje t-skjorter.
Verden går ikke framover akkurat, når ikke bare akebrett og ski og klær til småunger lages i jente- og guttefarger, men også treningstøy til voksne. Hvor kommer det fra, denne antakelsen om at alle damer liker rosa og lilla? For kom ikke her og si at det er tilfeldig valgt farge til hhv damer og menn.
Dagens redskap og fangst |
Artig og bra at fornavnet sto på startnummeret. Da var det lett å sende sin personlige heiing til hver og en (og jeg lurte fælt da ei dame heia så voldsomt og ropte navnet mitt, for jeg hadde da aldri sett denne dama før). Men det hjalp. Det gjorde også heiaropene fra mitt faste støtteapparat, og andre kjente som sto ringside. Det betyr en forskjell.
Etter endt løp tok jeg med meg sauebjella for å være støyende publikum på hel- og halvmaraton. Supert med splitta start på disse to distansene synes jeg. Lettere å følge med for publikum, og kanskje ikke så demotiverende for maratonløperene (selv om en del halvmaratonløpere tok igjen de siste på maraton etterhvert).
Å bjelle i timesvis ga resultatet gnagsår i henda, og det føles som jeg har løpt maraton i beina. Det er bokstavelig talt hardt å stå og stampe på asfalt og betong.
Været var perfekt i dag, og det var en vel anvendt dag i Oslos gater. Masse blide ansikter på løpende kropper.
Men jeg er fremdeles overbevist om at maraton ikke er sunt.
Så var det pressedekningen da. Ca 24 sekunders innslag, om 16.000 som løp over dørstokkmila si, på NRK Sportsrevyen, mot 3 minuter om Hushovd som mista hjulet sitt og ble nær sist da det gjaldt, fulgt av et enda lengre innslag fra en bankett. Oslo maraton har reist seg fra asken på slutten av 1980-tallet og igjen blitt et stort mosjonsløp som betyr mye for mange, og som har bidratt til å få mange opp av sofaen, sammen med salige Grete Waitz og andre motiverende ildsjeler. Greit nok at Sportsrevyen skal dekke eliteidrett og de fremste internasjonale stjernene og mesterskapene, men de har feks lange reportasjer fra Birkebeinerrittet og Birekebeinerrennet. Og for ikke å snakke om den brede dekningen av fotballkamper med lag og spillere en promille av befolkningen (min antakelse) har hørt om. Nå har det seg slik at det er en relativt stor andel kvinner som løper. Kan det ha en sammenheng mon tro...