søndag 19. januar 2014

Nær skihistorie fra forrige årtusen

Første skitur i nære Nordmark denne skisesongen, og med noe varierende løypeforhold.  Har ikke talt opp antall nye riper under skia, men det spiller ingen rolle. Grusski er grusski. Noe uheldig med mobilbatteri i kulda, og ikke prioritert fotostopp fra helgas turer i hhv Maridalen og Sørkedalen, men vakkert husker jeg at det var, med florlett nysnø som hvilte bekymringsløst på granene.
Angst og beven-dette går for fort!
 
Derfor blir det i stedet fotografisk tilbakeblikk fra tidligere skispor, fra forrige årtusen:

1970-tallet:
Den gang barneskirenn gikk på idealtid, antrekket var polvotter, hjemmestrikka ullgenser, treski (merke: Trysil-Knut) og bambusstaver med trinser. Ploging hørte til tidlig barnelærdom.


1930/40-tallet:
Vidarløpet var en gang verdens største skirenn. Rennet var 35 km langt og gikk mellom Stryken og Sognsvann.  Deretter overtok Vasaloppet og Birkebeinerrennet oppmerksomheten. Flotte premier var det den gang og vinterens detektivprosjekt blir å finne resultatlistene fra Vidarløpet fra 30- og 40-tallet. Gode tips nevner den tidligere sportsavisen "Sportsmanden" Det er uansett moro å tenke på at forfedrene har sust over Daltjuvmana i anorakk og topplue, kanskje med Østbyes skismøring under skia og med ertesuppe på matstasjonen.

Premietallerken fra Vidarløpet, uvisst fra hvilket år.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar